Moderne hiše, kakšna je sodobna urbana hiša?

Objavljeno: 18.04.2018

Načrtovanje hiše, Arhitektura in načrtovanje hiše

Želje po veliki hiši na velikem zemljišču se v večini primerov ne skladajo s sodobnim urbanim načinom življenja. Vsak kvadratni meter bivalne površine in parcele predstavlja dodaten strošek in dodaten čas za vzdrževanje, ki si ga težko privoščimo.

Večina tradicionalnih Slovencev hrepeni po udobju. Do nedavnega je veljalo, da mora biti hiša dovolj prostorna, kar pomeni, da mora imeti vsak družinski član svoj prostor večjih dimenzij. Klet je bila skoraj nujna, pri načrtovanju hiše, pa se je načrtovalo tudi, kje bodo živeli otroci, ko odrastejo. Zaželena je bila velika parcela, ki ob terasi omogoča tudi prostor za pridelavo vrtnin, sadovnjak in podobne prostočasne dejavnosti.

Želje po veliki hiši na velikem zemljišču se v večini primerov ne skladajo s sodobnim urbanim načinom življenja, vsak kvadratni meter bivalne površine in parcele predstavlja dodaten strošek in dodatno vzdrževanje, ki si ga težko privoščimo. Danes je sodobna hiša običajno v velikosti štirisobnega stanovanja z vsemi potrebnimi dodatki, kot so garderoba, utility, WC in kopalnica. Ljudje vendarle postajamo vse bolj ekonomični, pa tudi realnejši, saj se zavedamo, da nikoli ne bomo celo življenje v eni hiši, saj se potrebe skozi življenjska obdobja preveč spreminjajo. Prav tako vedno več delamo, potujemo, se rekreiramo in vse to se dogaja izven doma, zato ni nobene potrebe po predimenzioniranih domovih. Najti optimalno razmerje med željami, potrebami in zmožnostmi, je sedaj največji izziv večine iskalcev stanovanjske priložnosti. Ko govorimo o kvadraturi je seveda treba poudariti, da večja kvadratura ne pomeni nujno večje uporabnosti, ključna je kvalitetna tlorisna zasnova.


Namesto kleti dodatni prostori ob hiši


Mnogi se pred pričetkom gradnje znajdejo pred dilemo, ali naj postavijo hišo s kletjo ali nje. Klet je včasih bila prostor za shrambo, danes pa se zdi, da njena funkcija ni tako zelo pomembna. Velikost kurilnice, ki je bila običajno v kletnih prostorih, je sedaj z vgradnjo toplotnih črpalk minimalizirana na nekaj kvadratnih metrov in tako brez težav umeščena v sam tloris hiše. Kolesa, smuči, pripomočke za urejanje vrta in druge stvari običajno shranjujemo v zunanje shrambe, ki so del nadstreška ali garaže ali stojijo samostojno ob hiši. Tako povečajo dodatno vrednost in dopolnjujejo arhitekturo. Gradnja in izolacija kleti je dražja kot gradnja shrambnih prostorov. Sodobna arhitektura že v sami hiši predvidi dovolj prostora za vse kar potrebujemo za udobno življenje.


Vrstne hiše, stanovanjski dvojčki


Kot smo ugotovili za sodobno bivanje blizu mestnih središč ne potrebujemo veliko parcele in stanovanjske površine, oziroma si to tudi težko privoščimo glede na trenutne cene gradnje in zemljišč. Prav zaradi tega sta idealni tipologiji zazidave vrstne hiše in stanovanjski dvojčki, ki imajo v primerjavi z individualnimi hišami mnogo prednosti. Do izraza pridejo predvsem gradbene in finančne prednosti: strnjena zazidava z enojnimi vmesnimi zidovi daje prihranek pri izkopih, konstrukciji, ogrevanju, komunalni vodi so združeni ob skupni instalacijski steni. Zaradi ozkih parcel so dolžine cest in komunalnih napeljav manjše. Ker vrstne hiše gradimo istočasno in v večjih skupinah lahko dosežemo nižje cene pri gradbenih in obrtniških delih, znatno nižji pa je tudi strošek parcele.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Hiša in parcela Dolgo Brdo

03.05.2022

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

3

Zemljišče z urejenim gradbenim dovoljenjem v Izoli

26.09.2019

Koper, Koper

Vrstne hiše Brinje - Grosuplje

07.05.2021

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

9