Nadomestno ogrevanje v prehodnem obdobju

Objavljeno: 19.02.2018

Načrtovanje hiše, Arhitektura in načrtovanje hiše

Zaradi energetske krize, nezanesljive dobave energentov ali pa zgolj zaradi želje po varčevanju pri osnovnem sistemu ogrevanja, je pametno poskrbeti za sistem, ki bo skrbel za nadomestno ogrevanje.

Letošnja zima se počasi bliža h koncu, nekateri so že z mislimi pri koncu kurilne sezone in pri nadomestnih virih ogrevanja, s katerimi se da prihraniti ob koncu zime, ko temperature niso več tako zelo nizke. Vrsta nadomestnega ogrevanja je odvisna predvsem od načina uporabe, od vrste osnovnega ogrevanja in potreb po dodatnem ogrevanju. Načeloma bi moral pravilno dimenzioniran in načrtovan osnovni ogrevalni sistem zadoščati za ogrevanje skozi celotno kurilno sezono, nadomestni pa naj bi bil namenjen le za prehodna obdobja z namenom zmanjšanja stroškov v celotni kurilni sezoni.


Vrste nadomestnega ogrevanja

Najbolj pogost dodatni vir ogrevanja predstavlja kamin oziroma peč na drva. Kamini in peči se v sodobne hiše pogosto vgrajujejo zaradi ambienta, pri čemer njihova primarna naloga ni optimalno izkoriščena. V kolikor imamo dostop do cenejšega energenta, ki so v tem primeru drva, lahko konkretno privarčujemo z nadomestnim ogrevanjem v prehodnih obdobjih in tudi na vrhuncu kurilne sezone. Ta vrsta varčevanja pri ogrevanju pa nam prinaša tudi prijetno prasketanje ognja in pogled na kurišče. Pri kaminskem ogrevanju lahko gremo tudi korak dlje z uporabo peletov in drugih sodobnih derivatov klasičnih drv. Kamini na pelete so praktični, saj delujejo samostojno, kontroliramo lahko vžig ugašanje, toploto in imamo boljši izkoristek in s tem manj pepela.

Za nadomestni sistem ogrevanja lahko uporabimo tudi IR panele, ki večino toplote v prostor oddajajo s sevanjem, torej segrevanjem površin, v katere so usmerjeni. Pogosti način dogrevanja v prehodnih obdobjih je med drugim tudi ogrevanje s klimo. Prednost tovrstnih sistemov je predvsem praktičnost, saj z njimi nimamo dodatnega dela, kot je skrb za zadostno količino drv, kurilnega olja in drugih energentov.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
DVOJČEK DOL PRI LJUBLJANI

02.09.2022

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

2

Enota dvojčka na Ilovškem štradonu

29.06.2021

Ljubljana - Vič, Galjevica

16

Dvostanovanjska hiša v Šentjakobu

27.07.2021

Ljubljana - Bežigrad, Podgorica

5