Izolacija podstrešja in prenova, prednosti in slabosti

Objavljeno: 06.12.2017

Načrtovanje hiše, Arhitektura in načrtovanje hiše

Lastnosti mansarde kot so nizek parapet, velika višina na sredini objekta, strešna okna ter vidna konstrukcija in stebri za marsikoga predstavljajo slabosti, ki pa jih lahko z načrtovanjem obrnemo v prednosti.

Na prvi pogled lahko lastnosti mansard, kot so nizki parapetni zid, vidna strešna konstrukcija, stebri, velika višina v sredini objekta in streha pod kotom delujejo kot slabosti, ki jih lahko ob pravilnih načrtovalskih ukrepih obrnemo sebi v prid. Z nekaj načrtovanja in malo iznajdljivosti se lahko temen podstrešni prostor spremeni v svetlo stanovanje z značilnim karakterjem. Preverite, katere so tiste lastnosti mansarde, ki jih marsikdo vidi kot slabost, s pravilnim načrtovanjem pa jih lahko obrnemo sebi v prid.


Izkoristimo nizek parapet


Nizek parapet nam predstavlja oviro, saj se na območju ob stenah ne moremo pokončno gibati. Ta prostor lahko izkoristimo tudi drugače kot za komunikacijski prostor. Za predmete, ki jih rabimo le občasno, lahko pod nizkim parapetom uredimo omare, tako bomo lahko ob omari normalno stali. V kolikor ob parapetu načrtujemo kuhinjo, lahko naredimo nekoliko globji kuhinjski pult in si tako pridobimo še dodatni prostor v predalih. V prostor ob parapetu lahko umestimo pohištvo, ki ne potrebuje velike stojne višine, kot je postelja, počivalnik, delovna miza in podobno.


Izkoristimo višino na sredini prostora.


Prostor pod streho ima praviloma velik volumen, kar je kot nalašč za ustvarjanje večjih ambientov, ki so odprti vse do slemena. Večina investitorjev se zaradi večjih stroškov ogrevanja odloči za zapiranje prostora pod slemenom, kar močno vpliva na kakovost bivanja. Osrednji bivalni del, ki sega v višino pod sleme strehe deluje bolj zračno in bolj lahkotno, v njem se počutimo bolje. Volumen pod slemenom lahko izkoristimo tudi za dodatno galerijo, ki se lahko odpira v dnevni prostor. Možnosti omejuje le domišljija.


Izkoristimo možnost vgradnje strešnih oken


Večina uporabnikov vidi kot slabost mansardnih stanovanj strešna okna. S strešnimi okni, lahko zajamemo več svetlobe kot z vertikalnimi fasadnimi okni, saj so obrnjena proti viru svetlobe. Okna lahko razporedimo po celotni strehi, tudi visoko do slemena, kar je še posebej smiselno pri ožjih in globljih mansardnih prostorih. Okna, ki so izven dosega, lahko elektrificiramo in z odpiranjem zgornjega in spodnjega okna poskrbimo za učinkovito zračenje. Z umestitvijo strešnega okna ob nizek parapet lahko pridobimo stojno višino, kar nam omogoča nov funkcionalen pripomoček pri snovanju podstrešnega stanovanja.


Vidna strešna konstrukcija in stebri


V kolikor nam tehnična izvedba toplotne izolacije omogoča izpostavo strešne konstrukcije v interierju, je to več kot dobrodošlo, saj bomo tako še bolj poudarili konstrukcijo, ki lahko tako postane osrednji motiv oblikovanja prostora. Nosilne stebre v mansardnih stanovanjih lahko uporabimo kot gradnike, med katere vpnemo pregradne zidove, lahko pa jih uporabimo kot osrednji element v prostoru.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Dve dvostanovanjski hiši Črna vas

12.10.2017

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

24

Dvostanovanjska hiša Črna vas

21.06.2017

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

8

Zemljišče z urejenim gradbenim dovoljenjem v Izoli

26.09.2019

Koper, Koper