Kamin, ambient in toplota

Objavljeno: 26.09.2017

Načrtovanje hiše, Arhitektura in načrtovanje hiše

Prasketanje ognja v kaminu ob dolgih zimskih večerih se sliši nadvse prijetno. S pravilno izbiro kamina in načrtovanjem ogrevalnega sistema, pa lahko z drvmi ogrevamo celoten objekt.

Privlačna domačnost lesa, ki počasi gori v kaminu ali peči velja za dobrodošel element tako v tradicionalnih slovenskih domovih kot tudi v sodobnih novogradnjah. Kaminske peči nam pridejo prav v prehodnem obdobju, ko ne uporabljamo centralnega ogrevanja, v najbolj mrzlih mesecih pa lahko z dogrevanjem znižamo račun za ogrevanje in ustvarimo prijetno atmosfero v bivalnih prostorih.


Lahko s kaminom ogrevamo celotno hišo?


Klasični kamini in kaminske peči prostor ogrevajo s konvekcijo ter z direktnim sevanjem plamena v skozi steklo na vratih. Praviloma s takšnim kaminom ogrevamo le prostor v katerem je kamin postavljen, kar je primerno za sodobne hiše z odprto tlorisno zasnovo. Kamine in kaminske peči pa lahko uporabljamo tudi za glavni ogrevalni sistem v hiši in sicer, če smo izbrali kamin oziroma peč z razpihom ali še bolje s toplotnim izmenjevalnikom. Odločitev za toplozračno ogrevanje je smiselna, če želimo tako ogrevati velik odprt dnevni bivalni prostor. Če želimo ogrevati tudi sosednje prostore, izberemo peč z razpihom zraka, ki ima vgrajen ventilator in kanale, od koder napeljemo cevi za razpih zraka. Če želimo kamin uporabljati kot osnovno ogrevanje, pa je priporočljivo izbrati takšnega s toplotnim izmenjevalnikom, pri katerem lahko toplo vodo iz kamina speljemo v radiatorje ali v talno gretje. V obeh primerih lahko kamin uporabimo kot učinkovit sistem ogrevanja in kot element, ki ambientu doma daje dodano vrednost.


Oblikovanje interierja s kaminom


Kamin ohranja spomin na ognjišče, ki je bilo v preteklosti pogosto edini vir ogrevanja. Nekoč je veljalo prepričanje, da sodi kamin le v tradicionalno domačno okolje rustikalno opremljenih hiš. Ta mit razbijajo tudi sodobne različice kamina na bioetanol in drugimi sodobnimi energenti, ki omogočajo postavitev tudi na delih stanovanja ali hiše, kjer ni dimnika. Ob umeščanju kamina v prostor je potreben temeljit premislek kakšno obliko izbrati. Lahko se odločimo za prostostoječ kamin, lahko ga vgradimo v niz pohištva, možnosti je nešteto. Tudi proizvajalci kaminov sodelujejo s svetovno znanimi oblikovalci, tako je na trgu veliko izdelkov z izčiščenimi sodobnimi linijami, ki delujejo estetsko tako z ognjem, kot tudi brez. Le kamin, ki je ustrezno umeščen in oblikovan lahko naš interier povzdigne na višjo raven, zato se je pri umeščanju in izbiri dobro obrniti na arhitekta.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Enota dvojčka na Ilovškem štradonu

29.06.2021

Ljubljana - Vič, Galjevica

9

Hiša in parcela Dolgo Brdo

03.05.2022

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

3

Dvostanovanjska hiša Črna vas

21.06.2017

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

8