Vrstne hiše, ureditev vrta

Objavljeno: 12.09.2017

Individualna hiša, Dvojček, vrstna hiša, vila blok, Vrstna hiša

Ker imamo pri vrstni hiši manj zunanjih površin, postavitev vrta predstavlja še večji izziv, ki zahteva veliko kreativnosti. S podanimi smernicami boste kar najbolje izkoristili omejeno površino pred vrstno hišo.

Pri vrstnih hišah imamo praviloma manj zunanjih površin kot pri individualni hiši ali stanovanjskem dvojčku, zato postavitev vrta predstavlja še toliko večji izziv. Umestitev vrta ob vrstni hiši je drugačna od primera do primera, odvisno od oblike in velikosti parcele in umestitve objektov na njo, po vsej verjetnosti pa bo vrt nekoliko manjši in podolgovat. Takšen vrt moramo načrtovati pazljivo, saj lahko ob nepravilni razporeditvi elementov vrta prostor še dodatno utesnimo.


Coniranje odprte površine pred vrstno hišo


Sodobno zasnovana vrstna hiša se na odprti prostor pred njo odpira z večjo zasteklitvijo. Prostor neposredno pred zasteklitvijo zavzema terasa, ki je lahko tudi pokrita in predstavlja podaljšek osrednjega dnevnega prostora hiše. Terasa se praviloma nadaljuje v zelenico, ki še vedno predstavla prostor po katerem se lahko prosto gibamo in ga imenujemo tudi bivalni del vrta. V nadaljevanju zelenice priporočamo zasaditev nižjega sadnega drevja, sam zelenjavni vrt pa pozicioniramo šele ob skrajni rob parcele, tako, da nam čimveč prostora ostane za zelenico in teraso ob objektu.


Ograja, da ali ne?


Visoke in pri vsaki hiši drugače oblikovane ograje okoli vrta lahko kazijo pogled na celotno sosesko. V kolikor imate s sosedi dobre odnose je ena izmed rešitev zasaditev pasu nizkega grmičevja trajnic, ki jih lahko negujeta oba soseda. Vrt brez visoke ograje je vizualno večji, soseska pa bo zgledala bolj urejena. Ob skupnem interesu vseh sosedov se lahko primerna rešitev za ograjo vseh vrtov najde skupaj s projektantom.


Materiali


Pri izbiri materialov vrta je dobro upoštevati kontekst materializacije objekta in okolice. Z vrtom najbolj sovpadajo naravni materiali, kot sta les in kamen, po možnosti lokalnega izvora. Naloga arhitekta oz. krajinskega arhitekta pa je, da vse elemente vrta - teraso, zazelenitev, potke zelenjavni vrt, sadovnjak, vrtno pohištvo i.t.d. uskladi z objektom in celotno sosesko.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Hiša in parcela Dolgo Brdo

03.05.2022

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

5

Enota dvojčka na Ilovškem štradonu

29.06.2021

Ljubljana - Vič, Galjevica

12

Dve dvostanovanjski hiši Črna vas

12.10.2017

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

26