Vrstna hiša, kdaj jo lahko gradimo?

Objavljeno: 18.07.2018

Individualna hiša, Dvojček, vrstna hiša, vila blok, Vrstna hiša

Ko kupujemo parcelo za gradnjo določene stanovanjske tipologije, nam bodisi nepremičninski agent, oziroma prodajalec parcele pogosto zagotavlja, da je na parceli možno zgraditi karkoli. Pa je res tako?

Vsaka parcela na kateri želimo graditi določeno stanovanjsko tipologijo mora biti najprej zazidljiva, nato mora ležati na območju za stanovanjsko gradnjo in mora biti dovolj velika. To pa še ni vse, na zazidljivi parceli za stanovanjsko gradnjo mora biti dovoljena gradnja specifične tipologije, npr. vrstne hiše. Na parceli, kjer lahko gradimo večstanovanjske objekte, praviloma ne moremo hkrati graditi tudi enodružinskih hiš, dvojčkov ali vrstnih hiš. V različnih mestih, krajih obstajajo zelo različna pravila, ki jih moramo najprej preučiti.
Če pogledamo samo dve največji slovenski mesti, najdemo območja za stanovanjsko gradnjo, znotraj katerih se nahajajo parcele na katerih praviloma ne moramo graditi hkrati večstanovanjskih objektov in npr. individualnih hiš ali vrstnih hiš. V prestolnici lahko gradimo vrstne hiše, ki spadajo med hiše v nizu, na območjih, ki so posebej predpisana za to tipologijo. Ta območja so ponavadi namenjena pretežno eno in dvostanovanjskim površinam, znotraj tega pa nizkim stavbam v nizu. Obstajajo tudi izjeme, ko je gradnja vrstnih hiš dovoljena tudi na območju splošnih eno in dvostanovanjskih površin, a ne vedno. Tako je potrebno vsako parcelo posebej preveriti z izkušenim arhitektom ali pa informacije pridobiti na lokalni občini.
Tudi kadar gradimo vrstne hiše drugod po Sloveniji, na primer v Mariboru, moramo preveriti, če imamo za to ustrezno zemljišče. Če imamo parcelo na območju Maribora, moramo najprej prevetiti, če ta leži na površinah za stanovanja, nato pa, če je na njej možno graditi eno in dvostanovanjske hiše. Tudi tukaj lahko možnost gradnje vrstnih hiš zavisi od območja do območja.
Kadar gre za večje, oziroma posebno območje, ki je posebej obdelano s podrobnim prostorskim načrtom, pa je možno vrstne hiše graditi tudi tam, če seveda podrobni načrt to omogoča.

Nakup zemljišča za gradnjo ni majhna investicija, zato pred nakupom zemljišče to preverite na lokalni občini, tam zahtevajte tudi, da vam izdajo lokacijsko informacijo, v kateri so opisane informacije opredeljene, kasneje pa se pogovorite še z izkušenim arhitektom.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Zemljišče z urejenim gradbenim dovoljenjem v Izoli

26.09.2019

Koper, Koper

Vrstne hiše Brinje - Grosuplje

07.05.2021

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

2

Dve dvostanovanjski hiši Črna vas

12.10.2017

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

23