Gradnja dvojčka, kako ta poteka?

Objavljeno: 30.07.2015

Individualna hiša, Dvojček, vrstna hiša, vila blok, Dvojček in dvostanovanjska hiša

Vse pogosteje se graditelji odločajo za gradnjo dvojčkov, saj so ti cenejša anternativa gradnji individualne hiše. Cenejša je sama gradnja dvojčkov, manj pa boste odšteli tudi za parcelo, saj lahko dvojček ponavadi gradite na manjši parceli, kot indi

Vse se začne z izbiro parcele, ta mora biti ustrezno velika, prav tako pa mora prostorski načrt omogočati gradnjo dvojčka, tega namreč ne moramo postaviti na vsakem zemljišču.
Kako veliko mora biti zemljišče za gradnjo dvojčka je odvisno od tega v kateri občini se zemljišče nahaja. Na primer, v Ljubljani na območjih, kjer velja OPN MOL, mora vsaka stavba dvojčka stati na parceli od 250 do 450 m2. Se pravi, mora biti parcela za celotnega dvojčka velika od 500 do 900 m2.
Ko najdemo ustrezno parcelo, moramo to razparcelirati na dva dela, saj mora po zakonu vsaka stavba dvojčka stati a svoji parceli. Preden kupimo parcelo, se moramo prepričati, da je na njej možno parcelacijo sploh izvesti, saj ta ni vedno dovoljena. Parcelacijo lahko izvede geodet, nato pa je potrebno posamezna zemljišča vpisati v zemljiško knjigo.
Od tu naprej poteka postopek podobno kot pri gradnji individualnega objekta. Najprej je potrebno naročiti projektno dokumentacijo, Projekt za gradbeno dovoljenje (PGD) in Projekt za izvedbo (PZI), pri arhitektu. Projektna dokumentacija se izvaja za obe enoti hkrati, zato je ta ponavadi tudi bolj ugodna.
Ko je projekt izveden, pa se začne postopek gradnje, ki je prav tako cenejša kot gradnja individualnega objekta, saj imata obe enoti skupno steno, prav tako pa gre za kolektiven nakup materiala.
Gradnja dvojčka se splača bolj kot gradnja individualnega objekta, saj dobiti za veliko nižjo ceno podobno udobnost, kot pri individualnem objektu.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Dvostanovanjska hiša Črna vas

21.06.2017

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

8

Enota dvojčka na Ilovškem štradonu

29.06.2021

Ljubljana - Vič, Galjevica

12

Dve dvostanovanjski hiši Črna vas

12.10.2017

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

26