Okna, med bivalnim prostorom in teraso

Objavljeno: 04.09.2017

Načrtovanje hiše, Arhitektura in načrtovanje hiše

Velika panoramska zasteklitev v naš bivalni prostor ne prinaša zgolj razgleda in zadostne količine svetlobe, ampak ob pravilni postavitvi tudi vizualno poveča notranjost in omogoči njeno funkcionalno navezavo na zunanjost.

Za sodobno bivanje so značilni prostori med katerimi ni jasno definiranih mej. Tako imamo v večini primerov združene prostore kot so kuhinja, jedilnica, dnevna soba, pisarna in podobno. Združevanje prostorov prinese mnogo pozitivnih posledic, kot naprimer večja interakcija med družinskimi člani in obiskovalci ter večji prostori v katerih preživimo večino svojega časa. Enako miselnost je dobro ohraniti tudi, ko načrtujemo navezavo bivalnega prostora na zunanjost, saj bomo tako najpomembnejši prostor hiše vizualno in funkcionalno podaljšali v teraso, skozi veliko panoramsko zasteklitev pa bomo dobili tudi zadostno količino naravne svetlobe.


Kakšno zasteklitev izbrati?


Za estetsko zasteklitev panoramske stene proti zunanjosti, je najbolje izbrati fiksno zasteklitev na delih kjer odpiranja ne potrebujemo in drsno oziroma klasično odpiranje zasteklitve, kjer želimo prehod. Fiksno zasteklitev lahko izvedemo tako, da skrijemo stranske alu profile v finalne sloje sten, tal in stropa in tako dosežemo minimalistčen izgled brez okvirjev. Pri tem je priporočljivo tlak zunanjosti poravnati s tlakom notranjosti, kar bo prostora še bolj povezalo.

Na delih kjer želimo prehod lahko izbiramo med aluminijastim, plastičnim in lesenim okovjem, pri čemer bomo pri večjih odprtinah potrebovali okna oz. vrata iz aluminija. Način odpiranja izberemo glede na velikost dela zasteklitve, ki ga želimo odpreti. Tako bomo za manjše odpritne uporabili klasičen način odpiranja, za večje zasteklitve pa je bolj primeren drsni sistem.

Pri večjih zasteklitvah so obvezna oprema tudi zunanja senčila, ki bodo preprečevala pregrevanje prostora v poletnih mesecih. Paziti moramo tudi na zadostno izolativnost zasteklitve in varnost, kar pomeni da je polek protivlomnega okovja dobro razmisliti tudi o varnostni zasteklitvi z lepljenim steklom, ki vas ob morebitnem razbitju ne bo poškodovala.


Zasteklitev pri prenovi?


Če ste si večjo zasteklitev zaželeli pri že obstoječi hiši, je pri tem nujno sodelovanje z arhitektom oz. statikom, ki bo preračunal kolikšno površino lahko odprete in za to tudi nosil odgovornost. Ob večjem spreminjanju zunanjosti objekta je potrebna tudi sprememba gradbenega dovoljenja, tako da vam pomoč strokovnjakov ne uide, Odsvetujemo večanje zasteklitve “na lastno pest”, saj lahko ob poseganju v nosilno konstrukcijo hiše pride tudi do zrušitve.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Dvostanovanjska hiša Črna vas

21.06.2017

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

8

Enota dvojčka na Ilovškem štradonu

29.06.2021

Ljubljana - Vič, Galjevica

9

Dve dvostanovanjski hiši Črna vas

12.10.2017

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

24