Načrt hiše, kakšna je idealna velikost hiše?

Objavljeno: 16.08.2017

Načrtovanje hiše, Arhitektura in načrtovanje hiše

Kakovost bivanja ni nič boljša zaradi večjih prostorov v hiši, ampak zaradi kvalitetne zasnove in razporeditve teh prostorov. Pogosto se v velikih, našemu merilu neprilagojenih prostorih počutimo manj lagodno, kot v manjših načrtovanih interierjih.

Večina graditeljev zmotno misli, da lahko luksuz dosežejo le, če naredijo ogromno hišo. Tako se pogosto zgodi, da dobimo kopalnico v velikosti povprečne dnevne sobe s sanitarnim pohištvom ob stenah in velikim praznim prostorom v sredini. Splanica, ki jo uporabljamo le za spanje ne bo nič bolj razkošna na tridesetih kvadratnih metrih kot na petnajstih, če imamo v njej le posteljo in omaro. Pri dimenzioniranju idealne hiše, se je potrebno najprej vprašati, v katerih prostorih preživimo največ časa, šele nato smiselno določiti okvirne kvadrature, ki naj ne bodo prevelike. Raje kot v večjo hišo investirajte v skrbno načrtovano opremo po meri, s katero lahko izkoristite vsak kotiček hiše.


Manj je več

Manjša hiša ne pomeni samo manjše investicije ampak tudi manjše stroške ogrevanja, hlajenja in vzdrževanja. Zanemariti ne smemo niti prihranka časa za čiščenje.

Pri načrtovanju hiše za povprečno družino s 4 člani je priporočljivo, da ima enota vsaj 3 spalnice - dve otroški sobi in master spalnico, dnevni prostor s kuhinjo in jedilnico, kopalnico, dnevni wc, vetrolov in utility. Dodajanje drugih prostorov pri optimizaciji kvadrature ni smiselno. Otroška soba naj bo velika od 10 do 12 m2, prav tako tudi spalnica, le da lahko pri spalnici načrtujemo nekoliko več prostora za garderobo. Pri optimizaciji je smiselno združiti kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo. Ta skupni prostor naj meri od 50 do 60 m2 saj bomo tukaj preživeli večino svojega časa. Za kopalnico načrtujmo okoli 7 m2, za dnevni wc okoli 1,5 m2, za utility pa okoli 5 m2. Prostori, kot so hodniki naj bodo čim manjši ali pa prostor načrtujmo tako, da jih sploh ne potrebujemo. Tako je hiša za 4 člansko družino, brez nepotrebnih prostorov in optimalnimi kvadraturami velika od 110 do 130 m2, s pametno razporeditvijo prostorov in pohištva po meri pa tudi manj.


Bolj kot investicija v večjo hišo se izplača investicija v skrbno načrtovan interier po meri, s katerim bo izkoriščen vsak kotiček vašega doma. Naj bo razkošje skrbno načrtovana hiša optimalne velikosti in ne veliki prostori s cenenim tipskim pohištvom.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Dvostanovanjska hiša Črna vas

21.06.2017

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

8

Dve dvostanovanjski hiši Črna vas

12.10.2017

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

24

Zemljišče z urejenim gradbenim dovoljenjem v Izoli

26.09.2019

Koper, Koper